Niemcy są przekonani, że przytulność, to typowo niemiecka rzecz. Wydaje im się, że ich słowo “gemütlich” nie ma odpowiednika w żadnym języku :) Jest to oczywiście nieprawda, nawet nie trzeba daleko szukać ;) Ale trzeba przyznać, że lubią przytulne klimaty jak nikt inny.

Jest kilka rzeczy, które należą do stałego, zimowego programu Niemców. Oto one:

 

1. Grzane wino czyli Glühwein

Z nastaniem  jesieni w każdym, absolutnie każdym sklepie jest do wyboru cała masa różnych typów grzanego wina. Niemcy je uwielbiają. Do wina najczęściej je się różne ciasteczka a przede wszystkim korzenne herbatniki Spekulatius, ewentualnie marcepanowe kartofelki. Pycha, pycha!

 

2. Feuerzangenbowle

Jest to tytuł filmu z 1944 roku, który jest stałym punktem programu w okresie zimowym. Ten film to legenda :) Absolutnie uwielbiam!
Feuerzangenbowle to punch podany w dużym naczyniu, na którego brzegach oparte są płonące szczypce. Ogień bierze się z zanurzonego wcześniej w rumie cukru znajdującego się na tych właśnie szczypcach. Film (a wcześniej również powieść) nawiązują właśnie do zwyczaju picia takiego grzańca. A dlaczego? Dlatego, że od tego wszystko się zaczyna. Dostojni panowie spotykają się na drinka i kiedy są już bardzo weseli postanawiają, że muszą wysłać swojego kolegę do szkoły. Johannes Pfeiffer, wtedy już doktor nauk humanistycznych,  pobierał wcześniej tylko prywatne lekcje, więc do szkoły nie chodził. Pfeiffer przebiera się więc za uczniaka i idzie rozrabiać do gimnazjum :)
Przepiękny język niemiecki, którego już niestety się nie słyszy i cudowna kreacja jednego z najbardziej znanych niemieckich aktorów: Heinza Rühmanna. Ten film musi znać każdy! 
A co Niemcy robią oglądając ten film? Oczywiście piją Glühwein! :)

 

3. Świąteczne ciasteczka

Pieczenie a następnie jedzenie (ok, trochę jeszcze zostaje na Święta) ciasteczek jest bardzo, bardzo popularne. Niemcy nazywają takie ciasteczka Plätzchen. Wiecie o które chodzi? O te wszystkie półksiężyce, gwiazdeczki, serduszka, choineczki z lukrem, cukrem pudrem albo innymi ozdobami. Każdy piecze!

 

4. Weihnachtsmarkt

Ojoj, Weihnachtsmarkt to jest to, co w Niemczech lubi się najbardziej. Ciepłe ubranie, bułka z kiełbasą z grila, Plätzchen no i oczywiście Glühwein. Który Niemiec nie chodzi na Weihnachtsmarkt? Nie poznałam takiego :) 
A Weihnachtsmarkt to oczywiście już znany na całym świecie niemiecki jarmark świąteczny. Kiedyś uwielbiany za wszystkie rękodzieła, które można było tam kupić. Dziś już coraz częściej krytykowany za to, że rękodzieła owszem są, ale już nie lokalne, a chińskie. Wielka szkoda.

 

5. Wieczór z książką

Fakt, że Niemcy czytają dużo książek jest w Polsce dobrze znany. I to jest prawda. Czytają. W zimie, kiedy na dworze robi się nieprzyjemnie (a niech tak jeszcze spadnie śnieg i korki wszędzie) ludzie chętniej zostają w domu i czytają więcej. Mnie tam do tego nikt namawiać nie musi :) Ja mój dzisiejszy wieczór spędzę z Jennifer L. Scott i jej nową książką “Polish your poise” :) A Wy co teraz czytacie?

 

6. Pieczone kasztany

Na jesień zbiera się kasztany. Ale nie te do robienia ludzików, tylko te jadalne. Te z ogonkiem :) Jeśli w pobliżu nie ma – to się kupuje. Takie kasztany się później nacina lekko nożem i wkłada do piekarnika. Później skórka łatwo schodzi, jeśli została wcześniej nacięta. A co do kasztanów? Oczywiście Glühwein :) W Niemczech, na ulicach wielu miastach można zobaczyc sprzedawców pieczonych kasztanów. Dostajemy wtedy takie gorące, parujące kasztany w torebce, prosto z pieca i możemy zajadać.  

 

No i co? Czy jest przytulnie? A jakie Wy macie sposoby na długie, zimowe wieczory?

 

Jeśli podoba Ci się ten blog i interesuje Cię również temat języków obcych, to koniecznie zajrzyj do ZACZNIJ TU oraz dołącz do mnie na Facebooku i YouTube. Zapraszam również do skorzystania z Newslettera Poliglotki poniżej :)

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookies. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w Twojej przeglądarce.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij